Kari Raatikainen, 62

Kari Raatikainen, 62

“Miehille pitää vääntää rautalangasta: leikkauksen jälkeen lorisee ja pitää olla vaipat.”

Marraskuussa se mokoma löytyi ja maaliskuussa leikattiin. Eturauhassyöpädiagnoosi tuli sopivasti joululahjaksi, kun valmistelin 60-vuotispäiviäni. Olen ollut aina hätäinen ja kai tämäkin piti ottaa aikaisemmin kuin miehet keskimäärin. Kiitoksia työterveyslääkärille, joka seurasi sahaavia PSA-arvoja ja lähetti jatkotutkimuksiin.

En jäänyt odottelemaan ja seurailemaan. Tunsin olevani tilanteessa, jossa pysäköin auton kielletylle parkkipaikalle, ja jos en tee mitään, sakot rapsahtavat viiden minuutin kuluttua.

Ihmisen kohtaaminen on iso juttu terveydenhuollossa. Aikaa ei tunnu olevan riittävästi, kun hoidettavia on paljon. Miten ihminen saadaan sisään järjestelmään, jos hänellä ei ole heti valmiutta ymmärtää ja hyväksyä, mitä eri hoitovaihtoehdoista seuraa.

Meille äijille pitää kertoa asiat suoraan.

Leikkauksen jälkeen sanottiin, että erektio ei välttämättä palaudu. Miehille pitää vääntää rautalangasta: leikkauksen jälkeen lorisee ja pitää olla vaipat. Erektio puuttuu, mutta olen joskus herännyt tunteeseen, että erektio voisi jopa olla mahdollista.

Osa lääkäreistä terottaa heti veistä. Miehen pitäisi ymmärtää lääkärin puheesta, mitä eri hoitovaihtoehdot tarkoittavat. Minulla kävi tuuri, kun leikkaus onnistui. Syöpä ei kasva kuin korvasieni.

Testamenttia en silti ala tehdä. Puhun eturauhassyövästä kouluttajan työssäni, mutta kaikki eivät pidä siitä. Haluan rohkaista miehiä ajattelemaan enemmän omaa terveyttään. Oma PSA-arvo on hyvä tietää. On sitten jokin luku, mihin myöhemmin verrata. Mutta mitä se PSA on? Onko se rasvaa, happea vai mitä – ja miksi sitä on veressäni vielä leikkauksen jälkeen?

Miehet pitäisi myös heti ohjata tukiyhteisöihin, kuten PROPOon, jotta saisivat tietoa ja tukea. Minun on vaikea sovittaa toisen tarinaa omaani, mutta monelle se voi olla tärkeä juttu. Työ pelastuslaitoksella on koulinut pahempaankin. Vaimolle tämä on ollut isompi sokki.

Tytär muistutti, että hymyile kuvassa!

Kari Raatikainen Humppilasta valitsi ärhäkän eturauhassyövän hoidoksi kastraatioleikkauksen.

About the Author