Jukka Karhula, 66

Jukka Karhula, 66

“Kirjekuoressa oli vain yksi rivi, patologin tekninen lausunto. Parin päivän päästä tuli toinen kirje, jossa kerrottiin, että teillä on löydetty eturauhassyöpä.”

Olen itselleni kiitollinen, että en jäänyt vain sivusta katsomaan. Olin aktiivinen ja vaadin sen, mikä minulle kuului ja ehkä vähän enemmänkin.

Olin työterveyslääkärin tarkastuksessa keväällä 2009, kun lääkäri hyppäsi PSA-testin yli. Sanoin, että jos ei se kuulu pakettiin, haluan sen kuitenkin. Seuraavalla kerralla käytiin tuloksia läpi, missä kunnossa ukko on. Itse kiinnitin PSA:han huomiota. Selitä minulle, miksi tämä on näin, pyysin lääkäriltä, kun arvot olivat nousseet aiemmasta. Sain lähetteen urologille ja hän kysyi, että mitäs mies täällä tekee, vaivaako sinua joku. Sanoin, että ei vaivaa, mutta pyysin selittämään arvoja. Tutkitaan nyt, kun täällä kerran olet. Oikea puoli oli kunnossa mutta vasemmassa hän huomasi tunnustellessa jotakin.

Koepalojen ottamisen jälkeen tuli kirjekuori. Siinä oli vain yksi rivi, patologin tekninen lausunto.  Kaivauduin nettiin ja huomasin, että no niin, täällä on löydös. Parin päivän päästä tuli toinen kirje, jossa kerrottiin, että teillä on löydetty eturauhassyöpä. Kutsuivat hoitoneuvotteluun. Siinä vaiheessa alkoi mietityttää, että tässä on ihan tosi kyseessä.

Sanoin työpaikalla, että saattaa tulla jonkinnäköinen show syksyksi. Kukaan ei siinä vaiheessa reagoinut. Syksyllä kun leikkausajankohta selvisi, kerroin palaverissa, että jään sairauslomalle joulukuussa. Yksi kollega nappasi hihasta ja pyysi juttelemaan. Hän kertoi, että on kokenut saman. Hän ei ollut aiemmin kertonut siitä työpaikalla kenellekään.

Minut laitettiin kolmen kuukauden leikkausrobottijonoon. Marraskuun viimeisellä viikolla tuli lopulta kutsu leikkausinfoon. Siellä kerrottiin asia, jonka olisi pitänyt tulla jo kesällä esiin: alavatsalihasten jumppa. Olisi ollut aikaa varautua kuukausikaupalla, jos olisin tiennyt. Leikkaukseen oli siinä vaiheessa aikaa vain pari viikkoa.

Leikkauksesta toipuminen meni yllättävän hyvin, menin tammikuun alussa jo töihin. Virtsanpidätyksen kanssa oli ongelmia puolitoista kuukautta. Kun lähdin suksille helmikuun lopulla, alkoi helpottaa. Tietysti erektion kanssa tuli hankaluuksia. Kesti puolitoista vuotta ennen kuin alkoi edes jollain lailla toimia. Pillereiden avustuksella, vaikka ei tietysti kuin kaksikymppisellä.

Nyt käypähoitoprosessi sanoo, että olen terve, aion kylläkin käydä kontrolleissa kahdesti vuodessa ja olla valmis uuteen taisteluun tarvittaessa.

Lähdin myös vertaistukiryhmään mukaan. Olin jo aikaisemmin sitä mieltä, että jollain tapaa täytyy auttaa heitä, jotka tämän rätin naamalleen saa. Päivystän syöpätautien klinikalla nyt joka toinen viikko kolmesta neljään tuntia. Jos on juttuhaluisia, niin jutellaan, olen saatavilla.

Lähes 5000 äijää tulee joka vuosi uusia ja noin 40 000 täällä pyörii joukossa, osa voi paremmin, osa huonommin. Eihän se päälle näy.

 

Espoolaisella Jukka Karhulalla diagnosoitiin eturauhassyöpä kesällä 2009. Hänelle tehtiin robottiavusteinen eturauhasen poistoleikkaus joulukuussa 2009.

About the Author